Bog može djelovati samo preko poniznih ljudi

Autor: fra Mladen Rozić

            Srijeda, 14. srpnja 2010.

 

Neka vam dan bude ispunjen mirom i blagoslovom!

 

Bog vas sigurno želi pohoditi. Želi ući u vaše živote. On je danas i uvijek uz nas sa svojom riječi. Da bi ta riječ našla mjesta u našem srcu potrebno je to srce pripremiti. Potrebno je iz njega izbaciti svu oholost, svu nadutost. Isus nam preko svoje riječi pokazuje u kakvom srcu jedino može prebivati.

 

Danas je to kratki odlomak iz Matejeva evanđelja. „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od umnih i mudrih, a objavio malenima“.  Tko su ti maleni, skromni? To su oni koji se ne uzdaju samo u sebe. Maleni su oni koji priznaju da su sve što imaju primili od Boga. Takvi su sami po sebi ništa. Ta poniznost ih otvara Bogu i njegovoj moćnoj milosti.

 

Mudri i umni ne trebaju Boga. Njihova mudrost je plod sebičnosti i ljudske taštine. Takvi nisu spremni pred Boga stati s poniznim srcem. Smeta im njihov ego. Takvi u svom srcu nemaju dovoljno mjesta za Boga. Prostor njihova srca su zauzeli ljudi, snovi, čežnje, stvari, zbivanja. Takvi su umreženi u logiku ovoga svijeta gdje treba što više imati. A da bi se to postiglo treba se biti snalažljiv i ne prezati ni od čega. Važan je cilj. Jasno, da u takvom srcu nema mjesta za Boga.

 

Božja se mudrost rado očituje preko malenih, poniznih ljudi, preko onih koje svijet prezire. Zar se to nije dogodilo preko onoga kojega je Gospodin pozvao da mu pripravi put – preko Ivana Krstitelja. To se događa i preko ponizne djevice koja želi samo Boga slušati. Zato se Isus rađa u takvom srcu. Marija postaje majkom svome Sinu i našem Spasitelju. Sin je Božja objava. On to saopćava onome kome hoće. Kriterij nije ljudska mudrost ni umnost, nego spremnost čuti Božju riječ i izvršavati je.

 

Danas nas Isus poziva na malenost. Poziva nas da očistimo svoja srca od svake oholosti kako bi stvorili prostor za Boga. Neka nas Kristova riječ uvede u današnji dan. Neka nam pomogne u svagdašnjem životu da znamo uvijek izabrati Krista. Da se ne bojimo biti maleni. Bog može djelovati samo preko poniznih ljudi. Poželimo jedni drugima što više takvi, ali i da sami postanemo maleni. A M E N!